Fungerar dina team bara halvbra?
Många företag har valt att bedriva arbetet i team. Särskilt vanligt är det inom systemutveckling. Alla gör det kanske egentligen inte, men de flesta vill nog påstå det i alla fall, eftersom det låter bra. Det har nästan blivit nödvändigt att säga det för att inte framstå som ett mossigt företag och därmed skrämma bort duktiga systemutvecklare.
Jag vill påstå att ganska många av de företag som kallar sitt arbetssätt för teamarbete har mycket att tjäna på att erkänna att det kanske inte är riktigt sant, och istället försöka få teamen (som egentligen är vad jag vill kalla grupper) att bli bättre, mer sammansvetsade, mer riktiga team. Arbetet skulle då gå fortare, bli roligare och flyta mer friktionsfritt.
Jag tror säkert att många vill ha riktiga team och gärna skulle vilja jobba för att det ska bli så, men kanske finns det en brist i kunskaper och idéer för att lyckas med det.
En del av lösningen
Kan man födas till teammedlem?
Kan vi leta efter de personer som har det där med team i sig från början?
Jovisst, men det vore att göra det onödigt svårt för sig. Lika väl som man måste
1) grundutbilda sig och sedan 2) öva för att lyckas bli bra på att cykla, simma, programmera, spela gitarr, och mycket annat, så underlättar det väldigt mycket om man ser på teamarbete på samma sätt.
Det går utmärkt att utbilda sig till en grundkompetens i att vara en bra teammedlem.
Sedan gör man klokt i att öva (dvs arbeta i team) och be andra om förslag på förbättringar innan man övar igen (arbetar vidare), och så vidare. Precis som med så mycket annat alltså. Vad som däremot är lite svårare att hantera är om det skulle finnas ren motvilja mot att jobba i team. Det får jag återkomma till i ett annat blogginlägg.
Så du vill utbilda i att vara teammedlem?
Trots att så många jobbar i team eller åtminstone vill göra det eller säger sig göra det,
så är det förvånansvärt ovanligt att arbetsgivare erbjuder utbildning i vad team är, hur bra teamarbete fungerar, hur teamledare bör agera och så vidare.
Här är förslag på några saker jag tycker att att alla på en avdelning bör få grundutbildning i:
- Team – vad är det?
- Skillnaden mellan en grupp och ett team
- Ett teams utveckling och de faser den består av
- Varje individs påverkan genom sin egen teamstil
- Vad var och en kan göra för att bli ännu bättre teammedlem
- Att ge och ta professionell feedback
… och bygg gärna på med de här närliggande och nyttiga ämnena:
- Enkel riskhanering för team
- Waste hunting för team
- Agila processer (om det nu används)
Men fungerar det verkligen?
Japp, det gör det.
Jag har hjälpt många team att bli mer högpresterande, strukturerade, sammansvetsade och mer tillfreds med sin vardag genom att hjälpa och stödja dem på olika sätt. Då har jag sett väldigt tydligt att den bästa starten får ett team om de helt enkelt får börja med att lära sig och diskutera grunderna istället för att alla ska gissa.
Tar det mycket tid? Kostar det mycket pengar?
Nix, det gör det inte heller faktiskt. Alla utbildningarna här ovanför kan vara mellan två och fyra timmar långa. Sedan tillkommer förstås uppföljningar och kontinuerligt arbete för att driva det vidare, men det behövs ju nästan alltid i olika sammanhang.
Sammanfattning
Utbilda dina team i att vara team. Det lönar sig, det är roligt och det hjälper.
Lycka till!
/Björn